Ballindalloch Estate met in het hart Ballindalloch Castle ligt in het centrum van de grootste whisky producerende regio van Schotland. In de Speyside regio liggen enkele van de meest bekende distilleerderijen, waarvan de whisky’s zeer populair zijn over de gehele wereld. Tussen die grote merken zal de Ballindalloch Single Malt Whisky een geheel eigen plaats in gaan nemen.
Single Estate Whisky
Voor de Ballindalloch Single Malt Whisky komt al het graan van de graanvelden op het eigen landgoed. In het voorjaar worden de granen gezaaid op de velden rond het kasteel, langs de Spey rivier. In het typische vochtige Schotse klimaat groeit het graan goed, om vervolgens in het najaar te kunnen worden geoogst. De gehele behoefte van de distilleerderij komt van de eigen velden. Het graan wordt opgeslagen in de schuren op het landgoed om na het drogen uiteindelijk omgezet te worden in whisky.
Nadat het graan gebruikt is voor de whiskyproductie worden de resten hiervan (draf) gebruikt als veevoer voor de Aberdeen Angus koeien die zoveel prijzen hebben gewonnen.
Als de vaten eenmaal gevuld zijn worden deze in één van de oude stenen bijgebouwen op het landgoed opgeslagen om vervolgens jarenlang rustig te rijpen.
En nu, na al die jaren is de tijd gekomen..
Ballindalloch Single Malt Whisky
De Ballindalloch Distillery is in vergelijking tot enkele van zijn buren een (zeer) kleine distilleerderij te noemen. De productie (-capaciteit) is de afgelopen jaren 100.000 liter pure alcohol per jaar geweest. Er wordt 5 dagen per week geproduceerd, wat meteen betekent dat het fermentatieproces in de houten washbacks erg lang is. Het overbruggen van het weekend speelt hierbij een grote rol. De fermentatie van gemiddeld 130 uur zorgt ervoor dat de ketels gevuld worden met een zeer zuiver wort. Vervolgens worden de ketels langzaam opgestookt en wordt het kookpunt van de ketels sterk onder controle gehouden zodat het distillatieproces ervoor zorgt dat de alcoholdampen licht en zuiver zijn als zij over de top gaan. Vervolgens komen deze in de ouderwetse wormtubs terecht die juist wat warmer worden gehouden zodat de dampen langzamer afkoelen en ook hier weer veel kopercontact hebben. Dit alles om de uiteindelijke whisky zo veel mogelijk smaak mee te geven op een zo zuiver mogelijke ondergrond.
Vervolgens rijpt de whisky natuurlijk in de allerbeste vaten in een warehouse op het landgoed!
De allereerste “very small batch” botteling is de Ballindalloch “Vintage Release 2015”, die special gebotteld is “voor ons”, oftewel , voor de Benelux. De in totaal 1.193 flessen zijn afkomstig uit een combinatie van 3 bourbon barrels en 1 sherry butt. De neus vult zich met exotisch geel fruit met daarbij hars en gekneusde dennennaalden, gebakken banaan in vanille met karamel en Werther’s Echte. Het prachtige mondgevoel zorgt ervoor dat de smaken perfect worden ervaren, met geel en goud fruit met warmere invloeden van karamel en witte chocolade, waarna het dennenbos weer overneemt. Nergens scherp, nergens te veel. Dit is precies goed. “Middle of the Road” in de meest positieve zin. Ook de afdronk is heerlijk smaakvol, maar ook soepel en zorgt ervoor dat je verlangt naar nog een glaasje.