Ardbeg Uigeadail is in 2009 uitgeroepen tot whisky van het jaar, dus zeker het proberen het waard!
Deze whisky van Ardbeg is vernoemd naar Loch Uigeadail, het meer op het eiland Islay waar de distilleerderij haar water al eeuwen uit haalt. De Uigeadail is een 'vatted malt', een samenvoeging van Ardbeg whisky's die deels hebben gerijpt op bourbonvaten en sherryvaten. Daarnaast is de Uigeadail non chill-filtered en traditioneel gebotteld met en alcohol percentage van 54,2%. In de neus is de whisky diep, krachig, rokerig met zoetheid van de sherryvaten. Ook caramel, toffee en tonen van leer en lijnolie. In de mond is het zoet, taai, vettig, stroop en veel turf. De afdronk is lang en rokerig.
Distilleerderij
Al in 1794 werd de eerste whisky illegaal gestookt in de distilleerderij van Ardbeg. Nadat er een tijd lang gestaakt moest worden met whisky stoken, werd in 1815 de legale distilleerderij opgericht. Na verschillende overnames leek in 1989 het doek voorgoed te vallen. In 1997 wordt Ardbeg onderdeel van Glenmorangie Company en schijnt er weer licht aan de horizon, binnen een jaar worden ze verkozen tot distilleerderij van het jaar. In 2000 komt de wereldberoemde Ardbeg 10yo op de markt en werd er een committee opgezet. Ardbeg is onderhand immens populair vanwege de typische Islay turf smaken gecombineerd met fruitige, bloemige zoetheid. Het water dat men gebruikt is afkomstig het meer Loch Uigeadail en het turfhoudende mout komt van Port Ellen. Daarnaast heeft Ardbeg er voor gekozen om haar whisky's niet koud te filteren om zo meer body en smaak te behouden. Al bij al is Ardbeg onderhand al goed voor zo'n 950.000 liter aan whisky op jaarbasis. Het is zeker de moeite waard om de distilleerderij en ook het eiland eens te bezoeken!
Beleving:
Kleur: Donker, bronsgoud
Neus: Chocolade, sherry, caramel, toffee, leer, lijnolie
Smaak: zoet, taai, vettig, rokerig, turf, stroop, turf
Afdronk: Lang, rokerig, stroop
Leeftijd: -
Alcohol gehalte: 54.2%
Inhoud: 70cl