Artikelomschrijving
Luigi Einaudi Dolcetto di Dogliani Piemonte, Italië
KLIMAAT & TERROIR: De wijngaarden San Luigi, San Giacomo en Madonna delle Grazie liggen rond Dogliani op 350 meter hoogte en zijn gericht op het zuiden, zuidwesten en zuidoosten. De bodems bestaan uit kalksteen, klei en mergel.
VINIFICATIE: De druiven worden op 28°C vergist in roestvrijstalen tanks. Na ca. 5 dagen laat men het sap aflopen, begint de malolactische omzetting en rijpt de wijn verder op RVS. Tegen de zomer wordt de wijn gebotteld.
DRUIVEN: dolcetto
ALCOHOL PERCENTAGE: 14,00%
GEUR & SMAAK: Robijnrode, iets paarse wijn met rijke aroma’s van rood fruit, een mooie droge smaak, verfijnde zuren en in zowel geur als smaak het kenmerkende amandelbittertje.
SERVEERSUGGESTIE: Ideaal als begeleider van charcuterie, salades met koud vlees, gevogelte, pasta’s, pizza en niet te sterke kazen.
WEETJE: Waar in Barolo en Barbaresco de beste wijngaarden doorgaans worden beplant met nebbiolo, worden ze in Dogliani juist beplant met dolcetto.